Zelf een thuisbioscoop maken? - RECO Smart Home

T: 06-39 180 188

Gepubliceerd op: 23 jun 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Zelf een thuisbioscoop maken?

Home Blogs Zelf een thuisbioscoop maken?

Gepubliceerd op: 23 jun 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Zelf een thuisbioscoop maken?

Home Blogs Zelf een thuisbioscoop maken?

Kijkt u het liefste thuis naar films, maar mist u de bioscoopervaring? Haal dan de bioscoop naar huis en maak een eigen thuisbios. Het bouwen van een professionele thuisbioscoop kan best een flinke klus zijn, maar wij helpen u graag op weg. In dit blog vertellen wij u daarom graag hoe u een eigen thuisbioscoop kunt maken.

Voor u begint met het bouwen van een thuisbios is het belangrijk dat u bedenkt welke materialen u nodig heeft. Kiest u voor een televisie of een projectiescherm? Wat voor soort audiosysteem kiest u? En bent u van plan om slimme verlichting te koppelen aan uw apparatuur voor een echte, filmische sfeer? Bedenk daarnaast hoe u de bouw van uw thuisbios gaat aanpakken en kijk naar de ruimteakoestiek. De ruimteakoestiek is namelijk enorm belangrijk, omdat dit voor een groot deel uw filmervaring bepaalt.

Stappenplan voor het maken van een thuisbioscoop

Van geluidsisolatie tot het aantal zitplaatsen: wij vertellen u graag meer over hoe u een thuisbioscoop kunt maken.

Stap 1: Plan van aanpak

Voor u begint met het bouwen van een eigen thuisbioscoop is het belangrijk dat u een plan van aanpak heeft. Het bouwen van een thuisbios is namelijk niet zomaar een klus. Functioneert een van de onderdelen niet zoals het zou moeten? Dan kan de hele thuisbios hieronder lijden. Daarnaast is het belangrijk dat een aantal factoren goed op elkaar worden afgestemd.

Stel uw plan van aanpak op en denk hierbij aan de geluidisolatie, ruimteakoestiek, apparatuur, stoelen en het afspelen van de content. Maar ook de luchtbehandeling, verwarming en koeling zijn belangrijk in een thuisbioscoop.

Stap 2: Geluidsisolatie

Is het plan van aanpak helder? Dan is het tijd om te beginnen met het bouwen van een thuisbioscoop. Begin hiervoor bij de geluidsisolatie. U wilt natuurlijk niet afgeleid worden door geluiden van buitenaf wanneer u een film kijkt. Geluidsisolatie is daarom belangrijk. De wanden van uw thuisbioscoop moeten zo gemaakt worden dat ze niet resoneren of lage frequenties opzuigen. Door akoestische panelen aan de muren te bevestigen, wordt de geluidsisolatie verbeterd.

Stap 3: Ruimteakoestiek

Wanneer de geluidsisolatie is aangebracht, wordt het tijd om naar de ruimteakoestiek te kijken. Uw thuisbios heeft namelijk een klankkleur nodig. Heeft de ruimte geen klankkleur? Dan gaat het geluid enorm galmen en kunnen klanken verloren gaan. Wat de klankkleur van uw thuisbioscoop is, bepaalt u zelf. Over het algemeen wordt de Dolby-norm vaak gebruikt.

Ook tijdens de aankleding van uw thuisbioscoop kunt u keuzes maken die de reflecties van het geluid minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan een hoogpollig vloerkleed, stoffen gordijnen en kussens.

Stap 4: Speakers

Voor die ultieme ervaring heeft u de juiste audio nodig. Geluid is namelijk net zo belangrijk als beeld. Bij het kiezen van de speakers, bepaalt u ook direct de plaats van de speakers. Gaat u voor een 5.1 of een 7.1 opstelling?

5.1 opstelling

– Een centerspeaker recht voor uw luisterpositie, boven of onder het scherm.
– Een subwoofer links of rechts naast het scherm.
– Twee stereospeakers voor: in een hoek van 30 graden ten opzichte van uw zitpositie.
– Twee stereospeakers achter: in een hoek van 120 graden ten opzichte van uw zitpositie.

7.1 opstelling
– Een centerspeaker recht voor uw luisterpositie, boven of onder het scherm.
– Een subwoofer links of rechts naast het scherm.
– Twee stereospeakers voor: in een hoek van 30 graden ten opzichte van uw zitpositie.
– Twee stereospeakers midden: in een hoek van 90 graden ten opzichte van uw zitpositie.
– Twee stereospeakers achter: in een hoek van 150 graden ten opzichte van uw zitpositie.

Stap 5: Een projectiescherm of televisie

Om uw thuisbios compleet te maken, moet u het juiste beeldscherm hebben. Dit is namelijk hét middelpunt. Hiervoor zijn twee opties mogelijk: een televisie of een projector met projectiescherm. Gaat u voor de echte bioscoopervaring? Kies dan voor een projector met projectiescherm. Een projectiescherm heeft namelijk een beeldratio van 21:9, terwijl de meeste televisies een verhouding van 16:9 hebben. Daarnaast biedt een projectiescherm de mogelijkheid om ook speakers achter het doek te plaatsen. Bij een televisie moet u deze altijd onder of boven de televisie plaatsen.

Stap 6: Zitplaatsen

De laatste stap is zeker geen onbelangrijke. Wanneer het gaat om zitplaatsen in uw thuisbioscoop is het belangrijk dat u kiest voor gemakkelijk zittende stoelen; u moet er namelijk best een tijdje op zitten. Ook is het mogelijk om te kiezen voor comfortabele loungebanken.

Of u nu kiest voor stoelen of banken: neem deze mee in uw akoestisch ontwerp. Meubilair kan namelijk ook geluidsreflecties veroorzaken.

Hulp nodig bij het bouwen van een thuisbios?

Wilt u graag een professionele thuisbioscoop bouwen in uw woning en wilt u advies over audioformats of de plaatsing van speakers? Of heeft u hulp nodig bij het bouwen van een thuisbioscoop? Neem gerust contact met ons op. Met ruim 20 jaar aan ervaring op het gebied van audio en video geven wij u graag een passend en persoonlijk advies.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over smart home solutions? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies?

Neem contact op
Tags
AudioHomeSmart
Datum
23 jun 2023
Go to Top