De beste smart home systemen in 2023 - RECO Smart Home

T: 06-39 180 188

Gepubliceerd op: 21 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

De beste smart home systemen in 2023

Home Blogs De beste smart home systemen in 2023

Gepubliceerd op: 21 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

De beste smart home systemen in 2023

Home Blogs De beste smart home systemen in 2023

Smart home systemen maken het mogelijk om slimme apparaten vanaf één centraal punt te bedienen. Een smart home systeem is namelijk een platform binnen een smart home. Op dit platform worden alle slimme apparaten aangesloten. De verschillende slimme apparaten die zijn aangesloten, kunnen vervolgens centraal bediend worden.

Er zijn verschillende merken en soorten smart home systemen te koop, maar welke is het beste? Omdat ieder smart home systeem zijn eigen kenmerken en voordelen heeft, is het lastig om te zeggen welke nu echt het beste is. Dit hangt namelijk af van wat uw wensen zijn en wat u nodig heeft in uw smart home. In dit blog hebben wij een aantal smart home systemen op een rijtje gezet zodat u uiteindelijk kunt bepalen welke het beste aansluit op uw wensen.

Smart home systemen: de verschillende systemen

Google Home

Google Home is een bekend merk op het gebied van smart home systemen. Het is het overkoepelende platform van Google Assistant, de spraakassistent die vragen beantwoordt én slimme apparaten kan bedienen. Er zijn een hoop slimme apparaten die verbonden kunnen worden met Google Home. Van verlichting tot luchtreinigers en stofzuigers: alle producten die compatibel zijn met Google kunnen worden verbonden met Google Home. Daarnaast heeft Google zelf ook verschillende smart home apparaten die met Google Home werken, zoals Google Nest, de Google Nest Cam en de Google Nest deurbel.

Het koppelen van slimme apparaten met Google Home gaat vaak via de cloud. Hiervoor moet verbinding gemaakt worden met de app van de fabrikant van het apparaat en Google Home. Eenmaal gekoppeld is het mogelijk om de apparaten te bedienen via spraak of via de app van Google Home.

Apple HomeKit

HomeKit van Apple is een platform binnen iOS. Slimme apparaten in huis kunnen worden bediend via de Woning-app op een iPhone, iPad of Apple Watch. Daarnaast is het mogelijk om met Siri, de spraakassistent van Apple, slimme apparaten te bedienen. Om gebruik te kunnen maken van de Apple HomeKit is het nodig om minimaal één hub in huis te hebben. Dit kan een Apple TV, HomePod-speaker of een iPad zijn.

De meeste slimme apparaten zijn eenvoudig via een wifiverbinding te koppelen met Apple HomeKit.

IKEA Home Smart

Het smart home systeem van IKEA is begonnen met alleen slimme verlichting, maar inmiddels heeft IKEA ook luchtreinigers, stekkers, sensoren en raamdecoratie op de markt gebracht die gekoppeld kunnen worden door middel van de IKEA Trådfri-bridge. Wanneer u kiest voor IKEA Home Smart is het niet mogelijk om slimme apparaten van andere merken te koppelen met de IKEA Home Smart-app. Deze app communiceert namelijk alleen met de IKEA Trådfri-bridge en hier kunnen alleen apparaten van IKEA mee worden gekoppeld. Wél biedt IKEA Home Smart ondersteuning voor Google Home. Het is dus wél mogelijk om slimme apparaten van IKEA toe te voegen aan andere platformen.

Homey

Homey is een smart home systeem van Athom en heeft zelf geen slimme apparaten als lampen of sensoren, maar alleen een hub en software: de Homey Bridge en de Homey Pro. De Homey Bridge kan verbinding maken met het platform via de cloud via ZigBee, Z-wave, bluetooth en wifi. Met de Homey Pro is het mogelijk om slimme apparaten aan te sturen.

Hoewel Homey zelf geen slimme producten of apparaten heeft, kunnen er wel veel producten en apps worden gekoppeld met Homey. Daarnaast biedt Homey de mogelijkheid om te koppelen met bijvoorbeeld Google Home, waardoor ook spraakbediening mogelijk is.

Home Assistant

Home Assistant is een enorm uitgebreid platform met veel mogelijkheden. Dit open-source platform focust voornamelijk op lokale communicatie. Het platform zelf is gratis te installeren, maar hier is wel een apparaat of hub voor nodig en eventueel antennes.

De installatie van Home Assistant is wat lastiger dan dat van andere smart home systemen. Om deze zelf te kunnen installeren is kennis van computers en code wel handig. Maar ook met alleen een beetje basiskennis is het zeker niet onmogelijk. Daarnaast is de interface van Home Assistant enorm gebruiksvriendelijk. Het maken van scenario’s en het toevoegen van integraties gaat enorm eenvoudig wanneer u weet waar u moet zijn. Overigens zijn de automatiseringsmogelijkheden van Home Assistant eindeloos. Ieder gekoppeld apparaat kan op verschillende manieren worden ingezet.

Fibaro

Het smart home systeem van Fibaro bestaat uit een hub, de Fibaro Home Center, en verschillende slimme apparaten. De Fibaro Home Center beschikt over ondersteuning voor verschillende protocollen en wordt bediend met een app. De slimme apparaten van Fibaro werken perfect samen met de Fibaro Home Center, maar werken ook prima met andere platformen. Wat voor slimme producten Fibaro in het assortiment heeft? Dat varieert van slimme stekkers tot dimmers en rookmelders.

Meer weten over de smart home systemen?

Er zijn dus een hoop verschillende smart home systemen. Het is dan ook begrijpelijk dat u niet zo goed weet welke van deze smart home systemen nu het beste bij u past. Welk smart home systeem het beste bij u past is namelijk afhankelijk van uw eisen en wensen.

Wilt u advies over welk smart home systeem u het beste kunt kiezen? Neem dan contact met ons op. Met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van audio, video en huisautomatisering adviseren wij u graag over de verschillende smart home systemen. Daarnaast vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden op het gebied van smart home systemen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over smart home solutions? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies?

Neem contact op
Tags
AudioHomeSmart
Datum
21 mrt 2023
Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

AudioHome
23 jun 2023
Zelf een thuisbioscoop maken?

Zelf een thuisbioscoop maken?

AudioHome
23 jun 2023
De beste slimme verlichting van 2023

De beste slimme verlichting van 2023

HomeSmart
23 jun 2023
Go to Top