Bedien alles in huis met spraakbesturing - RECO Smart Home

T: 06-39 180 188

Gepubliceerd op: 20 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Bedien alles in huis met spraakbesturing

Home Blogs Bedien alles in huis met spraakbesturing

Gepubliceerd op: 20 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Bedien alles in huis met spraakbesturing

Home Blogs Bedien alles in huis met spraakbesturing

Spraakbesturing in huis maakt het mogelijk om uw dagelijkse gewoontes sneller en eenvoudiger uit te voeren. Denk aan het aan- of uitzetten van de lampen, het openen of sluiten van gordijnen of het instellen van de temperatuur in uw woning. Dit kunt u handmatig doen, maar wanneer deze zijn gekoppeld aan het smarthome systeem kunt u deze ook bedienen met spraakbesturing.

Het met de stem bedienen van apparatuur in huis, spraakbesturing dus, is niet nieuw. Draadloze speakers, video’s en de smart tv zijn namelijk al jaren met de stem te besturen. Wanneer het aankomt op smart homes komen er steeds meer mogelijkheden beschikbaar voor het bedienen van apparatuur met spraakbesturing. Waar het eerst begon met simpele, korte zinnen is het steeds vaker ook mogelijk om uitgebreid te communiceren met domotica via spraakbesturing. Dit in plaats van het bedienen via een touchscreen op een centraal punt in de woning of via een mobiele telefoon.

Spraakbesturing in huis: een voice activated system

Het met spraakbesturing bedienen van domotica en audiovisuele apparaten in huis biedt veel nieuwe kansen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat u comfortabel vanaf de bank huishoudelijke apparatuur kunt aansturen, maar in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen zorgt spraakbesturing ook voor een hoop nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan het automatisch geven van medicijnen en het bedienen van de verwarming vanaf een afstand.

De mogelijkheden van spraakbesturing in huis gaan verder dan het dimmen van een lamp, ook in een reguliere woning. Maar hoe werkt dat dan precies, spraakbesturing in huis? Het is heel simpel: door te praten en een opdracht te geven, komt het domoticasysteem in actie en voert de gegeven opdracht uit.

De techniek voor het herkennen van spraak heet ‘speech recognition’ en is beschikbaar in veel verschillende talen. Daarnaast herkent deze techniek verschillende accenten, dialecten, tongvallen en meerdere manieren van intoneren. Overigens is dit systeem zelflerend waardoor het optimaal kan inspelen op de gebruiker.

Bedienen met spraakbesturing: welke merken bestaan er?

Er zijn meerdere merken die zich bezighouden met spraakbesturing. Graag lichten wij de grootste en belangrijkste merken uit.

Amazon Alexa

Amazon Alexa, of eigenlijk Alexa Voice Service, heeft de potentie om al het apparatuur in uw woning te bedienen. Alexa Voice Service werkt namelijk open source waardoor meerdere merken hiermee kunnen samenwerken.  Zo is het mogelijk om Alexa te koppelen aan een Nest-thermostaat, maar ook aan verlichting van Philips Hue of WeMo schakelaars van Belkin.

Google Home

Ook Google maakt het mogelijk om apparatuur te bedienen met spraakbesturing, namelijk met Google Assistant. Google Assistant valt onder Google Home en dit is hét portaal tussen spraakbediening en apparatuur. Met Google Home wordt het namelijk mogelijk om apparatuur in huis te bedienen. Lampen aan of uit, muziek afspelen of een wekker zetten: met Google Home bedient u alle aangesloten netwerken. Zo ook de verlichting, sloten en thermostaat.

Apple’s Siri

Siri van Apple is waarschijnlijk een van de eerste manieren van spraakbesturing waar u aan denkt. Want waar Siri eerst alleen wat lollige antwoorden gaf, is deze manier van spraakbesturing inmiddels een stuk veelzijdiger geworden. Siri valt namelijk onder Apple HomeKit. Met Apple HomeKit is het mogelijk om verschillende apparaten te besturen of activeren volgens de domotica in uw huis.

Meer weten over spraakbesturing in huis?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden wanneer het aankomt op spraakbesturing in huis? Of bent u benieuwd welke apparatuur u kunt bedienen met spraakbesturing? Neem dan contact met ons op. Met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van audio, video en huisautomatisering vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over smart home solutions? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies?

Neem contact op
Tags
AudioHomeSmart
Datum
20 mrt 2023
Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

AudioHome
23 jun 2023
Zelf een thuisbioscoop maken?

Zelf een thuisbioscoop maken?

AudioHome
23 jun 2023
De beste slimme verlichting van 2023

De beste slimme verlichting van 2023

HomeSmart
23 jun 2023
Go to Top