Alle soorten domotica uitgelegd - RECO Smart Home

T: 06-39 180 188

Gepubliceerd op: 20 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Alle soorten domotica uitgelegd

Home Blogs Alle soorten domotica uitgelegd

Gepubliceerd op: 20 mrt 2023

Door: remcocordier@gmail.com

Alle soorten domotica uitgelegd

Home Blogs Alle soorten domotica uitgelegd

Domotica is het automatiseren van processen en handelingen in uw huis. Door deze processen en handelingen te automatiseren wordt uw manier van wonen en leven comfortabeler gemaakt. Van klimaatregeling tot multiroom audio: domotica omvat bijna alle elektrische producten in uw woning. Benieuwd naar de mogelijkheden? In dit blog vertellen wij u graag meer over de verschillende soorten domotica.

Meer over domotica

Domotica omvat dus eigenlijk alles wat te maken heeft met het automatiseren in huis, ook wel smart living genoemd. Met een domoticasysteem wordt het mogelijk om meerdere slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Doordat deze slimme apparaten met elkaar communiceren, worden processen in en rond het huis vergemakkelijkt.

Het belangrijkste onderdeel van een smart home is dan ook het domoticasysteem. Dit is een apparaat, of een mobiele app, waarmee alle slimme apparaten in het huis worden verbonden. Een andere benaming voor dit domoticasysteem is de smart home hub.

Een goed domoticasysteem levert een aantal voordelen op, namelijk:

  • Extra comfort en gemak
    Met domotica kunt u verschillende soorten acties laten uitvoeren met één druk op de knop. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de poort, het aan- of uitzetten van de verlichting of het openen of sluiten van de gordijnen.
  • Veiligheid
    Een geautomatiseerd alarmsysteem verhoogt uw veiligheid. Ook wanneer u niet thuis bent, helpt domotica namelijk met het beveiligen van uw huis. Zo zorgen bewegingsdetectoren er bijvoorbeeld voor dat u een melding op uw mobiele telefoon krijgt wanneer er iemand op uw oprit staat.
  • Controle van energieverbruik
    Door de verlichting of verwarming te automatiseren wordt het mogelijk om in te stellen waar, wanneer en hoeveel energie er verbruikt mag worden. Hierdoor bespaart u ongetwijfeld op uw energiekosten. Ook is het mogelijk om uw domoticasysteem zo in te stellen dat de verwarming uitspringt in een ruimte zodra een raam wordt geopend.

Verschillende soorten domotica in huis

Het hebben van een domoticasysteem in uw woning heeft dus een aantal voordelen. Maar welke soorten domotica zijn er precies? Wij hebben de meest voorkomende soorten domotica voor u op een rijtje gezet.

Verlichting

Het automatiseren van de verlichting binnenshuis en buitenshuis is een van de bekendere soorten domotica. Philips Hue en Dali doen vast wel een belletje rinkelen, toch? De automatisering van verlichting gaat altijd via één geïntegreerd systeem. Dit maakt het mogelijk om vanaf een afstand de lichten in of uit te schakelen zonder dat u naar de lichtknop hoeft te lopen.

Intercom

Deuren en poorten openen én sluiten gaat zonder problemen van een afstandje wanneer deze zijn aangesloten op het centrale domoticasysteem. Het is daarnaast ook mogelijk om dit te combineren met een intercom. Zo kunt u een gesprek voeren met de bezoeker voordat u hem of haar binnenlaat. Naast extra comfort biedt dit ook meer veiligheid.

Alarmsystemen

Zoals wij eerder in deze blog al hebben verteld, is het verhogen van de veiligheid een van de grootste voordelen van domotica. Dankzij domotica bedient u een alarmsysteem namelijk op afstand. Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs vanaf uw vakantieadres op de hoogte te blijven van iedereen die voor uw deur staat. Ook is het een mogelijkheid om een brandalarm aan uw alarmsysteem te koppelen, waardoor hulpdiensten meteen ingeschakeld worden wanneer dit nodig is.

Klimaatregeling

Het automatiseren van de verwarming en airconditioning zorgt niet alleen voor een besparing op uw energiekosten. Het zorgt namelijk ook voor meer comfort en gemak. Door het centrale systeem regelt u de temperatuur van de airconditioning of verwarming voor iedere kamer apart.

Automatische zonwering

Dankzij een domoticasysteem is het ook mogelijk om gordijnen of rolluiken vanaf een afstand te openen of te sluiten. Enorm handig wanneer u de warmte van de verwarming niet wilt laten ontsnappen langs de ramen of juist de warmte buiten wilt houden. Omdat de besturing via een app op uw telefoon of een afstandsbediening gaat, heeft u altijd de controle in handen.

Meer weten over de verschillende soorten domotica?

Bent u benieuwd geworden en wilt u meer weten over domotica of de verschillende soorten hiervan? Of vindt u het lastig om te bepalen wat het beste aansluit op uw wensen? Neem dan contact met ons op. Met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van audio, video en huisautomatisering geven wij u graag een passend advies over de verschillende soorten domotica.

 

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over smart home solutions? Of ben je op zoek naar persoonlijk advies?

Neem contact op
Tags
AudioHomeSmart
Datum
20 mrt 2023
Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

Zo krijgt u thuis bioscoopgeluid

AudioHome
23 jun 2023
Zelf een thuisbioscoop maken?

Zelf een thuisbioscoop maken?

AudioHome
23 jun 2023
De beste slimme verlichting van 2023

De beste slimme verlichting van 2023

HomeSmart
23 jun 2023
Go to Top